Miracolul Aloe Vera

Obiectivele cercetarilor legate de Aloe Vera, efectuate in diferite institutii si universitati au condus la descoperiri de referinta in ceea ce priveste miracolul Aloe Vera.

Substantele enumerate în cele ce urmeaza au fost identificate în ultimii 50 de ani, dar componentele active cele mai importante ale plantei Aloe vera au fost descoperite în ultimii 10 ani. De exemplu, recent a fost identificata componenta Acemannan, cu rol în întarirea sistemului imunitar. Cu siguranta viitorul ne mai rezerva înca multe si minunate surprize în ceea ce priveste compozitia Aloei vera si efectele sale benefice asupra sanatatii omului.

Iata în continuare lista componentelor identificate si studiate din gelul de Aloe vera:

 • Lignina
  Penetreaza cu usurinta straturile superficiale ale pielii si are rolul foarte important de purtator a celorlalte componente binefacatoare ale gelului de Aloe vera. Proprietatile ei terapeutice nu sunt în totalitate cunoscute. Ligninele sunt substante organice complexe care se gasesc de obicei in tesuturile plantelor lemnoase, dandu-le impermeabilitate si rigiditate.
 • Saponinele sunt substante vegetale care in contact cu apa formeaza spuma. Sunt folosite ca "detergenti" si emulsificatori . Au efect dezinfectant, calitati naturale antiseptice si depurative. Au fost descoperite în gelul de aloe în 1951 de Waicky si Hoehne.
 • Antrachinonele
  Traditional, ele sunt cunoscute sub denumirea de laxative. Gelul de Aloe vera contine 12 antrachinone (laxative). Împreuna cu celelalte componente din gel, asigura un efect antiinflamator, antibacterial, antifungic, antiviral, antivirotic. De asemenea, stimuleaza activitatea intestinala, regenereaza tesuturile afectate si anesteziaza durerea.
  • Aloina - efect laxativ, emetic, antibiotic si purificator
  Barbaloina - analgezic, efect laxativ slab
  Izobarbaloina - antibiotic, analgezic
  Acidul de Aloe - antibiotic, antialgic (acid aloetic)
  Aloe emodina - antibacterial, laxativ
  Acid antilenic - antivirotic
  Esterii acidului antilenic - sedativi
  Uleiuri volatile - analgezice, anestezice. Acestea sunt: antranolul si artrazenul, rezinotanol.
 • Vitaminele sunt substante necesare unei bune functionari a organismului; spre deosebire de celelalte substante nutritive, sunt necesare in doze mici si nu constituie surse de energie, dar au rolul de a inlesni procesele nutritive si metabolice din organism. Vitaminele intervin in procesele de asimilare, maresc capacitatea de lucru si rezistenta organismului la imbolnaviri, ajuta la cresterea si inmultireacelulelor. Neputand fi produse propriu-zis de corp, o parte din vitamine se formeaza in organism din provitamine - provitamina D, de exemplu, se transforma la soare in vitamina D - altele iau nastere prin procesul de asimilatie, in timp ce cea mai mare parte este primita din alimentele de natura vegetala (fructe si legume). Vitaminele sunt adevarate substante miraculoase care permit organismului sa reziste in fata maladiilor si sa se pastreze mereu in forma. Lipsa sau chiar insuficienta vitaminelor in alimentatie se reflecta negativ asupra starii de sanatate.
  Vitamina A (sintetizata de organism din beta-caroten) este esentiala pentru ca ochiul sa aiba acuitate vizuala si noaptea. Deficitul de vitamina A poate conduce la o vedere foarte slaba pe intuneric, o dantura defectuoasa si probleme ale pielii. Este un important antioxidant, protejeaza celulele de radicalii liberi, mentine integritatea tesuturilor, contribuie esential la cresterea în înaltime si greutate, la formarea oaselor si a dentitiei la copii, mentine sanatatea pielii si a parului, previne aparitia anemiei, stimuleaza sistemul imunitar. Contribuie la buna functionare a rinichilor, a aparatului respirator si a tubului digestiv.
  Vitamina B1 (Tiamina) ia parte la procesele care includ functionarea inimii, a nervilor si a muschilor. Este esentiala în formarea ADN-ului si ARN-ului si în procesul de convertire a hidratilor de carbon în energie. Este regenerator tisular. Are efecte benefice asupra psihicului si a sistemului nervos. Deficitul de vitamina B1 conduce la iritabilitate, pierderi de energie si anorexie.
  Vitamina B2 (Riboflavina) împreuna cu vitamina B6 are efect în stari carentiale. Ajuta la folosirea hidrocarbonatilor, este catalizator la o serie de procese chimice care au loc în corp, este esentiala pentru o piele sanatoasa, pentru par si unghii, pentru formarea celulelor rosii (hematiilor) si pentru acuitatea vederii.
  Vitamina B3 (PP sau Niacina) ajuta în detoxifiere si reglarea metabolismului. Este esentiala în respiratia tisulara si în asimilarea vitaminei C, previne dermatozele.
  Vitamina B5 (Acid pantotenic) este esentiala în sinteza proteinelor si în cresterea normala. Carenta ei determina tulburari neurologice.
  Vitamina B6 (Piridoxina) are actiune asemanatoare cu aceea a vitaminei B2, întareste sistemul imunitar. Deficienta acestei vitamine determina scaderea unei proteine a sistemului imunitar (conform studiilor dr. Ranjit Kumar Chandra de la Memorial University din Newfoundland - Canada) numita interleukina-2 precum si scaderea limfocitelor care se opun agresiunii agentilor patogeni veniti din exterior. Vitamina B6 ajuta la mentinerea sanatatii pielii si la procesul de metabolizare a proteinelor. Lipsa ei duce la astenie, nervozitate, insomnii, aparitia dermatitei seboreice si a anemiei.
  Vitamina B7 (Colina) este un stimulator al nervului vag, si are rol important în metabolism.
  Vitamina B8 stimuleaza sistemul imunitar. Carenta ei în organism duce la descuamarea pielii, caderea parului, scaderea hemoglobinei si oboseala cronica.
  Vitamina B9 (Acid folic) are un rol important în promovarea sintezei ADN-ARN, replicarea celulelor, crestere si reproducere. Este foarte utila în anemii, tulburari nervoase, scaderea memoriei.
  Vitamina B12 (Cianocobalamina) este indispensabila în functionarea celulei nervoase, în hematopoeza (formarea de globule rosii), în metabolismul intermediar. Dr. Arnold Fox din Beverly Hills, în revista Total Health, a demonstrat recent prezenta vitaminei B12 în Aloe vera, desi lumea stiintifica sustinea ca vitamina B12 nu exista în plante! Vitamina B12 joaca un rol important în procesele biologice dependente de enzime si în functionarea sistemului nervos. Insuficienta vitaminei B12 poate conduce la anemie si tulburari neuro-patologice (disfunctie a nervilor ce produce amorteala si slabiciune).
  Vitamina C (acid ascorbic) - in zilele noastre este in mod obisnuit folosita pentru prevenirea racelii si a gripei. Lipsa vitaminei C provoaca celulita, caderea dintilor, hemoragii diverse, insuficienta glandelor suprarenale, reumatism, slabiciune musculara, scorbut. Aportul normal de vitamina C amelioreaza intarirea gingiilor si normalizeaza activitatea glandelor suprarenale. Participa la raspunsul sistemului imunitar fata de infectii, la vindecarea accelerata a ranilor si la absorbtia fierului din tubul digestiv. Favorizeaza depunerea calciului în oase, intervine în metabolismul glucidelor, proteinelor si grasimilor, are un rol foarte important în metabolismul intermediar, în procesul de cicatrizare, este stabilizator de membrana celulara si antioxidant.
  Vitamina D - stimuleaza absorbtia intestinala a calciului si implicit a fosforului. În exces mobilizeaza calciul din oase, eliminându-l sau depunându-l fie sub forma de calculi (renali sau biliari), fie anarhic. Lipsa vitaminei D din organism favorizeaza rahitism, carii severe si osteoporoza.
  Vitamina E (Tocoferol) este stabilizator de membrana celulara împreuna cu vitamina C si este, de asemenea, un puternic antioxidant. Insuficienta vitaminei E provoaca anumite eczeme, deficienta glandelor sexuale, impotenta si sterilitate. Cand este prezenta in alimentatie, vitamina E ajuta in combaterea infectiilor si a bolilor respiratorii. Protejeaza globulele rosii de „stresul oxidativ“, mareste durata de viata a acestora. Favorizeaza cresterea „colesterolului bun“ HDL si scaderea celui „rau“, protejând astfel împotriva bolilor cardiovasculare. Fortifica musculatura si tesutul conjunctiv. Stabilizeaza si întareste functia sexuala. Îmbunatateste performantele mentale, mentine activitatea anumitor enzime, încetineste procesul de îmbatrânire. Prezinta rol protector pentru vitaminele A si F.
 • Substante minerale. Mineralele sunt absolut necesare bunei functionari a organismului omenesc si par sa actioneze prin simpla lor prezenta, nu prin cantitate. Ele s-au dovedit indispensabile echilibrului fiziologic, de aceea orice carenta a unuia sau a altuia dintre minerale se soldeaza cu manifestari patologice mai mult sau mai putin grave. Nivelul inalt de colesterol a fost asociat deficientelor de cupru, mangan, vanadiu si crom. Tensiunea arteriala poate fi crescuta datorita deficientei de magneziu, potasiu sau calciu. Cromul, zincul si manganul sunt necesare pentru metabolismul glucozei. Riscul de cancer e mai mare daca lipseste necesarul de seleniu si de zinc, iar osteoporoza se instaleaza cand aportul de calciu este prea mic. 
  Aloe vera contine 20 de substante minerale de importanta vitala. Dintre acestea enumeram:
  Calciu - indispensabil în osteogeneza împreuna cu fosforul. Asimilarea lui este dependenta de vitamina C si aminoacizi. Calciul este cel mai abundent mineral din organism si materialul principal al oaselor si al dintilor. Calciul regleaza fluidele din organism, sustine comunicarea cu sistemul nervos, permitand raspunsul optim al muschilor la stimularea nervoasa. Joaca de asemenea un rol cheie in coagularea sangelui (cand exista o taietura sau ranire). Deficienta de calciu produce rahitism si intarzie creterea si dezvoltarea in copilarie.
  Fosfor - ajuta la cresterea oaselor si a dintilor.
  Potasiu - indispensabil activitatii musculare, se afla in celulele muschilor si in plasma (fluid component al sangelui), sprijina actiunea muschilor si retentia apei.
  Fier - componenta esentiala a hemoglobinei implicata în transportul oxigenului, favorizeaza rezistenta la infectii.
  Sodiu - indispensabil în schimbul normal de apa-saruri.
  Clor are rol în echilibrul hidromineral al organismului.
  Mangan - ajuta în functionarea sistemului muscular si nervos împreuna cu magneziul. Carenta sa este usor de remarcat, deoarece intarzie cresterea si produce sterilitate si tulburari nervoase. Manganul se regaseste in activitatea aminoacizilor si este implicat in procesul de extragere a energiei din hrana.
  Magneziu - are rol în modularea excitabilitatii neuromusculare, are efect sedativ si anticonvulsivant. Joaca un rol vital in metabolismul organismului, deoarece lipsa sa conduce la convulsii si chiar la moarte.
  Cupru - rol în metabolismul celular si în formarea globulelor rosii.
  Crom - înlesneste activitatea enzimelor, scade acizii grasi, potenteaza efectul insulinei, regland procentul de zahar din sange si este implicat în maturarea globulelor rosii si buna functionare a sistemului circulator.
  Iod - intra în structura hormonilor tiroidieni.
  Seleniu - efect antioxidant, încetineste îmbatrânirea, intervine asupra sistemului imunitar prin producerea de imunoglobuline.
  Zinc - rol în metabolismul protidic, stimuleaza activitatea proteinelor in procesul de cicatrizare, stimuleaza sistemul imunitar, concura la efectele insulinei si la efectul procreativ masculin. Lipsa zincului produce anemie.
 • Mono- si polizaharide
  Mucopolizaharidele sunt substante nutritionale cheie care fac din Aloe Vera o planta exceptionala. Ele sunt carbohidrati cu lanturi lungi care au o abilitate remarcabila de a penetra peretii celulelor, îndeosebi în tractul digestiv si în sistemul circulator, fara a fi atacati de acidul gastric sau enzimele digestive. Prin procesul de endocitoza aceste mucopolizaharide contribuie la stimularea sistemului imunitar, producerea energiei, oxigenarea celulara.
     a) Celuloza, glucoza, manoza, aldopentoza;
     b) Acemannan - rol în întarirea sistemului imunitar;
    c) Hormoni, auxine, gibereline - efect antiinflamator si stimuleaza refacerea tesuturilor;
     d) Acid salicilic - componenta tip Aspirina cu efect analgezic.
 • Aminoacizi
  Aminoacizii sunt niste proteine care furnizeaza energie, au rol de catalizator (mai ales în cadrul hidrolizei), regleaza echilibrul chimic si contribuie la regenerarea tisulara. Organismul uman contine 22 de aminoacizi dintre care 8 sunt esentiali functionarii organismului, care nu îi poate produce. Necesarul de aminoacizi este asigurat prin alimentatie. Aloe vera contine 7 din cei 8 aminoacizi esentiali si 11 din cei neesentiali!
  Aminoacizii esentiali prezenti în gelul de Aloe vera: izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, threonina, valina; au rol in asimilarea proteinelor, in activitatea pancreasului, a ficatului, a splinei, ajuta la reinnoirea celulelor sanguine, la prevenirea anemiei, formarea muschilor, tratarea insomniei si a starilor depresive, la digestie, la rezistenta in fata bolii.
  Aminoacizii neesentiali: acid aspartic, acid glutamic, alanina, arginina, cistina, glicina, histidina, hidroxiprolina, prolina, tirozina, serina.
 • Enzimele din Aloe vera si mecanismul lor de actiune
  Amilaza - catalizeaza hidroliza amidonului în dextroza si maltoza.
  Bradichinaza - analgezic, antiinflamator, stimulator al sistemului imunitar.
  Catalaza - împiedica acumularea superoxidului de hidrogen în tesuturi, evita acumularea apei in organism.
  Celulaza - rol în degradarea celulozei.
  Creatinfosfochinaza - rol în activitatea musculara.
  Lipaza - rol în degradarea acizilor grasi.
  • Nucleotidaza - accelereaza hidroliza nucleotidelor în nucleozide.
  • Fosfataza - alcalina regleaza functionarea ficatului.
  • Proteaza - rol în hidroliza proteinelor.
 • Steroizi - dintre care enumeram: colesterina, campestrina, ß-sitosterina - efect antiinflamator, lupeol - efect antiseptic si analgezic.

Cu toate ca descrierea facuta mai sus are darul de a consolida ideea ca Aloe vera este o adevarata farmacie verde, sa vedem în continuare alte câteva date uimitoare.

 

Aloe vera „o farmacie într-o planta“

 

În Aloe vera se gasesc si substante cu efect dezinfectant: lupeol, acid salicilic, nitrogen-carbamida si sulf. Toate aceste componente au efect dezinfectant cunoscut, distrugând bacteriile, ciupercile si virusii. Combinatia lor asigura un efect antibacterian, antivirotic si antifungic care explica rezultatele foarte bune în infectii externe si interne. Lupeolul si acidul salicilic au efect analgezic, ceea ce explica eficienta ridicata în calmarea durerilor.

Aloe vera contine cel putin 3 acizi grasi cu efect antiinflamator: colesterina, campestrina si ß-sitosterina - sterine de origine vegetala. Aceste componente explica rezultatele deosebite ale Aloei Vera în arsuri, plagi taiate, escoriatiuni, reactii alergice, reumatism, artrite acute si cronice, ulcer gastroduodenal si alte inflamatii ale sistemului digestiv si a celorlalte organe interne: stomac, intestinul subtire si gros, rinichi si pancreas. ß-sitosterina este un puternic agent anticolesterolic, scazând nivelul colesterolului.

Cercetatorii japonezi au identificat recent 3 agenti anti-tumorali: emodina, manosa si lectina, ajungând la concluzia ca: “Rezultatul analizelor arata ca aloe previne carcinogeneza pulmonara umana (cancerul pulmonar)”, si în plus “aloe are un puternic efect de prevenire sau inhibare a dezvoltarii altor tipuri de cancer”. (din “Japanese Journal of Cancer Research”)

Daca mai adaugam ca aloe contine cel putin 23 polipeptide (imunostimulatori), întelegem de ce gelul aloe controleaza un spectru larg de disfunctionalitati ale sistemului imunitar, incluzând virusul HIV. Polipeptidele împreuna cu agentii anti-tumorali aloe-emodina si aloe-lectina explica capacitatea aloei de a încetini considerabil înmultirea celulelor canceroase.

Faptul ca Aloe Vera este capabila sa amelioreze sau chiar sa vindece o lista impresionanta de afectiuni, rezultat care a fost observat, de altfel, atât de catre medici cât si de catre consumatori, a facut ca planta sa fie denumita semnificativ “planta vindecatoare”.

Toate componentele descrise mai sus se regasesc în stare naturala în gelul de Aloe vera, astfel ca asimilarea lor si realizarea efectelor medicale extraordinare prezentate se face în mod natural, fara efecte secundare asupra organismului uman. De altfel, în aceasta directie, trebuie subliniat ca modul în care actioneaza componentele active din gelul de Aloe Vera asupra fiintei umane este unul sinergic si „blând“ (adica organismul asimileaza exact atât cât este nevoie si foloseste precis ceea ce îi este necesar dintre substantele bio-active ale gelului de Aloe vera, restul fiind eliminat pe cale normala).

 

Cinci lucruri importante pentru organismul uman 

 

Pentru a face mai accesibila întelegerea valorii exceptionale pe care o are Aloe Vera pentru fiecare dintre noi, am sintetizat, în continuare, efectele principale ale gelului de aloe, grupate în cinci directii principale de actiune:

 • Detoxifierea: aloe normalizeaza metabolismul si detoxifica organismul. Prin actiunea componentelor active care ajung la nivel celular se obtine o purificare deosebita prin eliminarea toxinelor stocate la toate nivelurile organismului, fapt care duce la înlaturarea uneia dintre cele mai importante cauze ale îmbolnavirilor.
 • Stimularea regenerarii celulare: Aloe vera stimuleaza regenerarea tesuturilor si aparitia celor noi, sanatoase. Dr. Ivan Danhoff a demonstrat foarte clar faptul ca sub influenta gelului de aloe cresterea celulara este stimulata de 6-8 ori!
 • Penetratia: aloe, prin agentii sai activi, are asa cum am vazut anterior, capacitatea de a patrunde, de a penetra tesuturile umane pâna în profunzime. Cele mai multe substante, inclusiv apa, patrund în piele numai doua straturi. Prin comparatie, Aloe vera reuseste sa patrunda mult mai profund si poate vehicula astfel componentele sale active sau ale substantelor cu care este asociata, pâna la nivelul la care se afla afectiunea.
 • Stimularea sistemului imunitar, ceea ce confera eficienta în reactia naturala a organismului de a se apara de agresiunile externe si de a se auto-vindeca. Chiar numai dupa câteva zile de cura cu gel de Aloe vera eficienta celulelor numite macrofage (un anumit tip de leucocite cu rol de a lupta împotriva agentilor patogeni) creste de circa 10 ori asigurând eliminarea rapida a agresiunilor externe.
 • Efect puternic, sinergic: antibacterian, antiviral, antifungic, sedativ, analgezic.